Tips om weer gezond te gaan eten na de vakantie

8 tips om weer gezond te eten na je vakantie

Thea Artikelen

Je traint regelmatig, eet vrijwel altijd gezond, je voelt je goed en dan… ga je op vakantie. Als je thuiskomt, ben je zo’n drie weken bezig om jezelf weer diezelfde routine aan te meten als voordat je op vakantie ging. Maar op de een of andere manier kom je er niet in.

Sinds je terug bent van vakantie ga je sporadisch naar de gym. Is maaltijden preppen uit je vocabulaire verdwenen en ook hoe je clean moet eten, lijk je helemaal te zijn vergeten. Maar dit scenario hoeft niet slecht af te lopen. Je hoeft de handdoek niet in de ring te gooien. Hier zijn wat tips voor hoe je je routine weer oppakt, nadat je (even) een pauze hebt genomen. (En die ‘pauze’ hoeft niet per se een vakantie geweest te zijn. Achter een off periode qua gezondheid kun je ook heel goed een punt zetten. Met de volgende tips dus:

1. Maak het jezelf niet te moeilijk
Van vakantie hoor je te genieten! Dus stop boos te zijn op jezelf vanwege de vele wijntjes, de lekkere chocolaatjes of de overheerlijke pasta’s. Een weekje ongezond eten zorgt er heus niet voor dat je jaar vol progressie voor niks is geweest. Soms moet je iets loslaten om door te kunnen. Het is makkelijk om te denken: ‘Ik heb het verpest, dus waarom zou ik het nog proberen?’ Maar: hallo! Het gaat om de balans. Sommige dagen zijn nu eenmaal een salade, andere dagen een red velvet-taartje.


2. Probeer snoep, ongezonde snacks en vlees even niet te eten

Je kunt ze bijvoorbeeld twee weken uit je menu schrappen, gewoon om je lichaam even te laten wennen aan je ‘nieuwe’ gezonde routine en om vreetbuien te voorkomen. Maar ga niet proberen om ze helemaal uit je leven te bannen – dat gaat je niet lukken.

3. Drink water, drink water, drink water
Ja, het is weer hetzelfde liedje. Maar water is nou eenmaal de sleutel naar gezond leven. Als je je een beetje opgeblazen voelt, drink! Water dus. Eigenlijk had je dat op vakantie ook moeten volhouden en wie weet heb je dat ook wel gedaan (maar waarschijnlijk niet, anders was je je niet zo te buiten gegaan aan ongezond eten). Het maakt niet uit, die vakantie ligt achter je: vul die fles met water en zeul ‘m met je mee. Je kunt er natuurlijk ook wat fruit of groente bijdoen, zodat het water ook nog een lekker smaakje krijgt.


4. Drink even geen alcohol

Voor een tijdje. Of beperk jezelf tot een of twee drankjes in het weekend en drink sowieso geen alcohol doordeweeks. Je gaat jezelf beter voelen: echt!


5. Beperk je inname van cafeïne

Als je het gevoel hebt dat je toch écht wat cafeïne nodig hebt (om te kunnen functioneren), neem dan een kopje koffie in de ochtend en houd het de rest van de dag bij cafeïnevrije drankjes. Na ongeveer een week wen je daaraan, je gaat beter slapen en krijgt meer energie.


6. Maak elke dag een groene smoothie voor jezelf

10 tips om weer gezond te eten na je vakantie
Eigenlijk gaat deze tip op voor iedereen die zich gezonder wil voelen en er ook zo wil uitzien. Groene smoothies en sapjes geven je lichaam voedingsstoffen voor een snelle energieboost. Ze doen het sowieso goed om je cravings in te dammen na al dat zoute restaurantvoedsel. Heb je geen tijd om elke dag voor jezelf een sapje of smoothie te fabriceren? Bestel dan gewoon vier groentesapjes van Clean Meals.


7. Doe voldoende boodschappen

tips om weer gezond te gaan eten na je vakantie
Een van de moeilijkste dingen aan ‘terug op het gezonde spoor komen’ na een vakantie is een lege koelkast. Je hebt alles leeggeruimd voor je vakantie, dus er ligt geen vers voedsel klaar. Wat je dus als eerste moet doen, is naar de supermarkt gaan om heel veel groenten en fruit in te slaan. Of je bestelt het online, dat kan natuurlijk ook. Maar zorg in elk geval voor een lekkere voorraad, zodat je voorlopig niet zonder komt te zitten.


8. Maak kleine stapjes

Het duurt tijd om veranderingen zo door te voeren dat ze gewoontes worden. Dus pak iets uit bovenstaande lijst en begin daarmee. Maak mini-doelstellingen die specifiek en realistisch zijn, zodat je niet overweldigd raakt. Bijvoorbeeld: deze week eet ik alleen maar vegetarisch. Of: deze week neem ik geen ongezonde dingen mee naar huis, zodat ik ook niet in de verleiding kom.

Maar wil je het allemaal net wat strikter aanpakken. Als in: niet in de verleiding komen en elke dag gezond en mager eten én zeker weten dat je elke dag alle voedingsstoffen tot je krijgt? Dan kun je natuurlijk ook het 4 dagen resetpakket bestellen.

Thea Tijssen is freelance redacteur voor diverse (online) magazines. Naast schrijven, houdt ze van gezond eten en sporten, maar omdat ze ook dol is op borrelen en uit eten gaan, is ze altijd op zoek naar manieren om (nog) gezonder te leven. Ze woont in Amsterdam samen met haar man en hun twee zoontjes.